Passa al contingut principal
Síguenos en Twitter Siguenos en Pinterest Siguenos en Blogger Siguenos en Flickr Siguenos en por RSS

Descobrir la natura, el perquè de tot plegat

Quan era petita recordo la fascinació per les petites coses; en trobar un cau, en seguir una llarguíssima fila índia de formigues, en aconseguir veure els ocells entre les fulles d'un arbre, en perseguir les granotes o en grimpar pels arbres...Quan recordo aquells anys de descobriment pels camps de la plana de Lleida i els caps de setmana voltant per la muntanya em sento afortunada. Crec que aquest contacte amb l'entorn m'ha fet estimar, valorar i gaudir de la natura, així com protegir-la i donar-la a conèixer.

Tot infant hauria d'estar en contacte amb la natura, hauria de ser un dret, com deia Rachel Carson  <<Un cop despertes en els nens el sentit de l'admiració per la natura aquest es converteix en una necessitat per gaudir de la pròpia natura, però també de la vida.>> Carson intuïa que aquesta admiració és un instint innat per a molts nens, potser perquè ells també són petits i estan més aprop del terra que nosaltres, i es donen compte i gaudeix amb allò petit que ens passa desapercebut i que, malauradament, anem perdent a mesura que ens fem grans.
Com a societat patim cada cop més una desconnexió cap el nostre entorn natural, o la releguem a aquell pícnic al camp un cap de setmana al mes o per vacances...la natura avui més que mai ha passat a ser una afició per a uns quants o una zona desconeguda i insegura per molts altres, això molt probablement ens deixarà petjada com a societat.
Per això, avui més que mai, tal i com ens diu el llibre Educar en el asombro <<els infants necessiten admirar com s'arrossega un cargol, observar com una planta creix, com una gota de pluja rellisca pel cos d'un centpeus pelut, veure sorgir un brot de la terra, regar les plantes, recollir bolets i donar de menjar als ocells. Els nens han d'aprendre de tant en tant a aixecar la vista cap al cel, imaginar-se formes als núvols...>>

En aquest bloc trobareu propostes per descobrir la natura amb els infants o per redescobrir-la ja de grans. Conèixer plantes i animals, recol·lectar plomes i llavors, escoltar i identificar cants d'ocells, descobrir racons i fer passejades a pas de formiga o fer excursions a pas d'elefant...

Ens acompanyes? :)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Saps diferenciar una libèl·lula d'un espiadimonis?

Una castanya que no és castanya!

La metamorfosis d'una papallona